Еуро 2024: Фудбалскиот туризам ќе ѝ донесе на Германија 1 милијарда евра


 

Фудбалскиот турнир Еуро 2024 се очекува да ѝ донесе на Германија дополнителни 1 милијарда евра од странските посетители кои доаѓаат да го следат натпреварувањето, кое започнува во петок навечер, покажа новото истражување.

Тоа ќе го зголеми економското производство на земјата за околу 0,1 отсто во вториот квартал, според студијата спроведена од Институтот Ифо во Минхен.

„На почетокот на Светското првенство во Германија во 2006 година, пристигнувањето и ноќевањата на странските гости се зголемија соодветно за 25 отсто“, рече во изјавата Гером Волф, истражувач од Институтот Ифо. „Ако го земеме тоа како основа за Европското првенство во 2024 година, можеме да очекуваме повеќе од дополнителни 600.000 странски туристи и 1,5 милиони дополнителни ноќевања за време на првенството“, рече тој.

„Сепак, ефектот ќе биде само краткотраен, што значи дека извозот на услуги поради туристите кои се враќаат дома по крајот на Евро 2024, најверојатно ќе падне повторно во третиот квартал и, во рамнотежа, ќе остане ист“, се вели во проучување.

Европското фудбалско првенство – кое Германија го освои три пати – ќе се одржи на 10 стадиони во земјата од Олимпијастадион Берлин до Фолкспаркстадион во Хамбург.

Германија ќе игра на воведниот натпревар против Шкотска во петок навечер во фудбалската арена во Минхен.