ЕУ праќа во Србија 200 здравствени работници

 

околу 200 здравствени работници од Европската унија треба да пристигнат во Србија, да им помогнат на колегите во справувањето со корона вирусот.

Владата на Србија, Делегацијата на ЕУ во Србија и Канцеларијата на ОН за проектни услуги потпишаа спогодба за ангажирае околу 200 здравствени работници, јави Б92.

Со сопогодбата се дефинира финансиањето на 200 дополнителни здравствени работници кои би ги зголемиле капацитетите на Србија за борба против Ковис-19. тие работници треба да бидат ангажирани шест месеци, а ЕУ определи околу милион евра за нивнитот ангажман.

Низ програмата ќе бидат набаелни и дополнителни приоритетни медицинки и немедициснки средства, а ќе има и техничка и советодавна подршка за државните институции за спроведување на набавки поврзани со Ковид-19.