ЕУ го обвинува Мајкрософт кршење на антимонополските правила заради интеграцијата на Тимс и Офис


Европската унија во вторникот го обвини Мајкрософт за кршење на антимонополските правила со „злоупотребно“ спојување на неговите производи „Тимс“ и „Офис“.

„Европската комисија го извести Мајкрософт за нејзиниот прелиминарен став дека Мајкрософт ги прекршил антимонополските правила на ЕУ со поврзување на неговиот производ за комуникација и соработка ‘Тимс’ со неговите популарни апликации за продуктивност вклучени во неговите деловни пакети ‘Офис 365’ и ‘Мајкрософт 365’“, се вели во Изјавата за приговори, која е испратена да ги информира компаниите за загриженоста што се покренува против нив.

Доколку Комисијата одлучи дека дошло до прекршок откако компаниите реагираат, може да го забрани однесувањето и да ја казни обвинетата компанија до 10% од нејзиниот глобален приход.

„Мајкрософт“ презеде превентивен чекор за да го одвои „Тимс“ од „Мајкрософт 365“ во обид да ги спречи антимонополските грижи на ЕУ. Сепак, Комисијата во соопштението во вторникот рече дека промените се „недоволни за да се решат нејзините грижи и дека се потребни дополнителни промени во однесувањето на Мајкрософт за да се врати конкуренцијата“.

„Мајкрософт“ соопшти дека ќе работи на изнаоѓање решенија за решавање на дополнителните грижи на Комисијата.

„По разделувањето на ‘Тимс’ и преземањето на првичните чекори за интероперабилност, ја цениме дополнителната јасност што ја дадовме денес“, рече потпретседателот и претседател на „Мајкрософт, Бред Смит. Акциите на компанијата беа главно непроменети во претпазарната трговија во вторникот.

ЕУ ја започна својата истрага против „Мајкрософт“ – која сè уште е во тек – во јули 2023 година по жалба од „Сеалсфорс“ во сопственост на „Слак“ (Slack), која има ривалски сервис за разговор Тимс.

Загриженоста на Комисијата се фокусираше на фактот дека, почнувајќи од околу 2019 година, „Мајкрософт“ го здружи „Тимс“ со својот софтвер-како-услуга или апликациите SaaS, како што е „Офис“. Комисијата забележува дека „Мајкрософт“ е „доминантен во светот“ на пазарот SaaS за апликации за професионална продуктивност.

„Конкретно, Комисијата е загрижена дека ‘Мајкрософт’ можеби му доделил на ‘Тимс’ предност за дистрибуција со тоа што не им дава на клиентите избор дали да добијат пристап до ‘Тимс’ или не кога ќе се претплатат на неговите SaaS апликации за продуктивност“, напишаа регулаторите на ЕУ, истакнувајќи дека технологијата можеби се влошува со ограничувањата на интероперабилноста – способноста на два или повеќе системи да работат заедно – помеѓу понудите на „Мајкрософт“ и конкурентите на „Тимс“.

„Таквото однесување можеби ги спречи ривалите на ‘Тимс’ да се натпреваруваат, а за возврат да иновираат, на штета на клиентите во Европската економска област“, ​​смета Комисијата.