ЕУ го казни производителот на „Орео“ и „Тоблероне“ со 338 милиони евра

Компанијата ги спречила трговските синџири да ги купуваат брендовите каде било во ЕУ


 

Американскиот прехранбен гигант „Монделез“ – производител на бисквитите „Орео“ и чоколадата „Тоблероне“ – се согласи да плати казна од 337,5 милиони евра од Европската комисија за незаконско поткопување на единствениот пазар на ЕУ на помалите национални пазари за да ги одржи високите цени.

Единствениот пазар на ЕУ треба да овозможи слободен проток на стоки преку границите за да им помогне на потрошувачите, така што спроведувачите на конкуренцијата на ЕУ секогаш внимаваат на компаниите кои прибегнуваат кон незаконски практики кои ја ограничуваат трговијата во областа на 27 земји.

„Комисијата заклучи дека незаконските практики на ‘Монделез’ ги спречија трговците на мало да можат слободно да набавуваат производи во земјите-членки со пониски цени и вештачки го поделија внатрешниот пазар“, се вели во соопштението на Комисијата. „Целта на ‘Монделез’ беше да избегне прекуграничната трговија да доведе до намалување на цените во земјите со повисоки цени“.

Брисел соопшти дека случајот е поврзан со попречување на прекуграничната трговија со чоколадо, бисквити и кафе.

Чоколадниот гигант, исто така, ја злоупотреби својата доминантна позиција на пазарот со тоа што одби да се договори со брокер во Германија за да ја спречи препродажбата на чоколади во земјите на ЕУ каде „Монделез“ ги продаваше по повисоки цени. Дури и ја запре продажбата на некои чоколади во Холандија за да спречи да се препродава за повисоки цени во Белгија.

„Монделез“ рече дека казната опфаќа „историски, изолирани инциденти, од кои повеќето престанаа или беа поправени многу однапред“ од истрагата на ЕУ и претставува само „многу ограничен дел“ од нејзиниот бизнис. Многу од оние кои се вклучени во „спорадични и често еднократни“ деловни зделки со брокери и мали дистрибутери во земји каде што компанијата не е присутна или не ги пласирала производите, се вели во извештајот.