ЕУ даде зелено светло да продолжи со својата развојна помош за Палестинците


Европската унија денеска даде зелено светло за продолжување на развојната помош за Палестинците, откако проверката покажа дека средствата не биле во корист на групата Хамас. Унијата истакна дека во иднина ќе бидат воведени построги правила за контрола.

„Проверката, наредена по нападот на Хамас врз Израел, „не нашла ниту еден факт“ што би покажал дека фондовите на ЕУ „директно или индиректно биле во корист на терористичката организација Хамас“, нагласи потпретседателот на Европската комисија Валдис Домбровскис