„Епл“ подготвува софтвер кој ќе го реши проблемот со зрачењето на iPhone 12


Компанијата Apple работи на надградба на софтверот со цел да го реши проблемот со зрачењето, што го утврдија француските власти во случајот со iPhone 12, паметен телефон стар три години.

Францускиот регулатор ANFR утврди дека iPhone 12 ги надминува дозволените нивоа на радијација, поради што продажбата на овој модел е прекината во оваа земја. Од друга страна, Apple ги отфрла сите обвинувања и тврди дека проблемот лежи во француските протоколи за тестирање, пренесува Reuters.

Компанијата од Купертино посочува дека не е безбедносен проблем и напоменува дека iPhone 12 добил сертификати од повеќе меѓународни тела, како и дека е усогласен со светските стандарди за радијација.

Надградбата на софтверот нема да го прилагоди нивото на радијација со оглед на фактот дека се работи за хардверски проблем, туку ќе биде „приспособување на протоколот што го користат француските регулатори“. Apple очигледно верува дека софтверската лепенка ќе биде доволна за да му овозможи на iPhone 12 да помине тестови за радијација, што на крајот би значело продолжување на продажбата на iPhone 12 во Франција.

Вистина е дека Франција навистина ги промени правилата во 2020 година и додаде екстремитети на процесот на тестирање на нивоата на зрачење, како и радиофреквентната енергија апсорбирана од телото со помош на одредена опрема, т.е. Специфична стапка на апсорпција (SAR). За време на неодамнешните SAR тестови, регулаторите открија дека iPhone 12 го надминува нормалното ниво кога некое лице го држи телефонот иако тој успешно го поминал тестот за глава и тело.

Данска и Белгија застанаа на страната на Apple и не ја забранија продажбата на iPhone 12. Експертите од индустријата исто така изјавија дека нема опасност од изгореници и топлотен удар како последица на зрачењето на мобилните телефони.

Сепак, Французите не се откажуваат и се подготвени да дозволат продолжување на продажбата откако смартфонот ќе ги помине тестовите.