„Епл“ ги откажува плановите за производство на електричен автомобил


„Епл“ ќе го распушти тимот кој работи на електрични автомобили, наречен Special Projects Group, според Блумберг, пренесе СЕЕбиз.

Вестите сигнализираат дека „Епл“  ќе стави крај на своите тајни напори да изгради автомобил за да биде конкурент на „Тесла“. Програмата вработуваше илјадници лица, но никогаш не се вклопи во основната дејност на „Епл“ за електроника и онлајн услуги, и покрена прашања за тоа кои компании „Епл“ ќе ги користи за производство на автомобили.

Извештаите за амбициите на „Епл“  за производство на автомобил првпат се појавија во 2014 година, откако компанијата ангажираше автомобилски инженери и други таленти од автомобилски компании. Имаше неколку јавни индикации за плановите на компанијата, но „Епл“ работеше со програма во која автономните автомобили во сопственост на „Епл“ опремени со сензори и управувани од безбедносни возачи возат низ областа на заливот Сан Франциско.

Одделот имаше неколку реорганизации во текот на годините, вклучително и отпуштања во 2019 година, кога вработените беа преместени во различни делови на компанијата. Некои вработени во „Епл“ во автомобилскиот оддел на компанијата би можеле да се преселат во тимот за генеративна вештачка интелигенција, пишува Блумберг.

Компанијата има и други проекти поврзани со автомобилската индустрија, вклучувајќи го и софтверот CarPlay ориентиран кон инфозабава.

Акциите на „Епл“  пораснаа за околу 1% по вестите.