Епидемилошката крива во Црна Гора е на врвот

Епидемиолошката крива во Црна Гора сега е на својот врв, а потребно е време за да почне да ппаѓа, изјави утрово рече д-р Марија Божовиќ од црногорскиот Институт за јавно здравје (ИЈЗ).

Таа во утринската програма ТВЦГ рече дека сите мора да бидат свесни за сериозноста на ситуацијата во која се наоѓа земјата и да сторат сè за да се смени ситуацијата.

– Епидемиолошката крива сега е на својот врв, дали ќе падне…а и падот не може да се случи во рок од два до три дена, потребно е време. Ако не се применат мерките, не може да дојде до опаѓање, туку може всушност да има раст, истакна Божовиќ.

На прашањето дали имало случаи на повторна инфекција на пациенти кои претходно биле позитивни на коронавирус, Божовиќ рече: Со оглед на тоа што заштитниот имунитет сè уште не е доволно испитан и е непознат кај лицата заразени со вирусот, се уште не е доволно разјаснета можноста за повторна инфекција, па затоа не би излегувала со официјални бројки “.