Епидемија на сифилис ја стопираше порно индустријата


Голем број на актери и актерки престанаа да работат од страв да не се заразат со оваа сексуално пренослива болест која се рашири низ Европа.

Епидемија на сифилис која се рашири низ Стариот континент можеби конечно ќе ги убеди британските порно ѕвезди да се обединат – на професионален план – откако сравот да не се фати болеста поради недостатокот на безбедносни стандарди во оваа индустрија ги натера некои да престанат со работа. Ова го откри поранешната порно актерка, а сега секс едукаторка, Лиан Јанг, говорејќи за The Independent.

Јанг зборувала со осум актери и актерки во порно индустријата кои одлучиле работата да ја стават во мирување поради епидемијата на сифилис. Таа потенцира дека тие „губат многу пари“ и дека би било подобро доколку за нивните грижи и барања би преговарале како колектив.

„Луѓето бараат синдикат веќе неколку години“, рече таа додавајќи дека била и во контакт со Алана Еванс, претседателка на американската унија Adult Performance Artists Guild, со цел нешто слично да се создаде и во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Синдикатот може да помогне да се заштитат професионалните актери од несмасно направени задолжителни тестови за сексуално преносливи болести. Американските и европските порно ѕвезди се тестераат на неделно ниво или во најлош случај еднаш во 14 дена, додека британските актери и актерки се самите одговорни за тестирањата и тоа само еднаш во 28 дена. Синдикат би можел да ги заштити и од непрофесионални актери кои одбиваат да пропуштат добра дневница само поради тоа што се заразени со некоја болест.

Засега не е познато колку текновата епидемија на сифилис е раширена низ Европа, а Јанг инсистира дека ситуацијата е „многу загрижувачка“ и дека „може многу брзо да се шири“.

„Порно ѕвездите се вистински човечки суштества“, рече таа за The Independent, поотенцирајќи дека „мора да постои синдикат за да биде мост на поврзување помеѓу Англиското јавно здравство и полицијата“. Поради епидемијата таа постојано е во контакт со јавната установа околу дневните извештаи и статистики, а но како што странските организации известуваат, таквите извештаи на Островот не се доволно детални.

ПАСС, базата на податоци на сертификати за сексуално здравје за порно актери и актерки во САД добила информации за мноштво позитивни тестови на сифилис кај европските порно ѕвезди, но не е во можност да направи нешто освен да упати јавно предупредување на глобално ниво. Тестирањето за сифилис во Евртопа „не е стандардизирано“ и ПАСС официјално не може да работи на континентот, така што нема начин за организацијата „да ја знае целосната експанзија или уште нови случаи“, или да наметне привремена забрана за работа доколку некој актер е откриен дека е позитивен.

Како и да е, и синдикат за порно ѕвездите не е гаранција за епидемија на сифилис. Американскиот центар за контрола на болести минатиот месец откри дека случаите на сифилис во земјата минатата година пораснале за дури 26%.