ЕП ја осуди корупцијата во ФИФА и доделувањето на Мундијалот на Катар


Белгија– Европскиот парламент денеска усвои резолуција за состојбата со човековите права во Катар, во која се оценува дека изборот на земјата да биде домаќин на Светското првенство е проследен со веродостојни обвинувања за корупција и мито и бара радикална реформа на ФИФА.

Во резолуцијата, Парламентот изрази длабоко жалење за смртта на илјадници печалбари во Катар, главно градежни работници кои градеа објекти за Светското првенство, како и за сите повредени.

Исто така, се оценува дека „меѓународните спортски настани, со цел да се заштитат спортистите и навивачите и да се запре злоупотребата на спортот за подобрување на угледот, не треба да се доделуваат на земји каде што се прекршени основните човекови права и каде преовладува родово насилство“.

Со оценката дека во ФИФА има „системска и длабоко вкоренета“ корупција, пратениците од Европскиот парламент изразија жалење што доделувањето на организацијата на Светското првенство на Катар во 2010 година не било транспарентно и немало проценка на можни штетни последици.

Се нагласува дека ФИФА сериозно го нарушила угледот и интегритетот на светскиот фудбал, соопшти Европскиот парламент.

Во резолуцијата, Европскиот парламент ги повика членките на ЕУ, особено оние со големи национални фудбалски лиги, како Германија, Франција, Италија и Шпанија, да извршат притисок врз Европската фудбалска федерација УЕФА и ФИФА за радикална реформа на ФИФА.