Експерт за безбедност за „Естерајх“: Притисокот врз надворешната граница на ЕУ поопасен отколку во 2015 година

Австрија – Тековниот притисок врз надворешната граница на ЕУ е значително поопасен отколку во 2015 година, предупреди неименуван германски експерт за безбедност во изјава за виенскиот весник „Естерајх“.

Мигрантите можат да бидат заразени со коронавирус и исто така терористи можат да се кријат во масите.

Откако минатата недела Турција објави дека веќе нема да ги спречи бегалците и мигрантите да се преселат во таа земја од Европа, експертот истакна дека во моментов никој не знае колку луѓе ја напуштиле Турција и се упатиле кон грчката граница се заразени со новиот коронавирус и никој не е во состојба да ја процени состојбата во центрите за бегалци.

Долгогодишниот германски разузнавач посочува дека, како и во 2015 година, исламистичките терористи ќе ја искористат можноста да стигнат до ЕУ во бранот бегалци, поточно Германија и Франција.
„Шефовите на држави и Влади на ЕУ треба итно да ја поддржат Грција во мерките за одбрана, нагласи експертот.