Економскиот институт Ифо очекува намалување на инфлацискиот притисок


Германската економија очекува намалување на инфлацискиот притисок, но не секаде со иста брзина, објави во петокот економскиот институт Ифо. Според тоа, индексот на инфлаторните очекувања во мај падна за 2,5 поени во однос на претходниот месец, на 19,5.

Надолното движење на индексот, прво под 20 поени од пролетта пред две години, најавува дополнително забавување на просечната стапка на раст на цените на мало.

Индексот Ифо се пресметува врз основа на редовни истражувања на илјадници домашни компании, така што бројот на компании кои очекуваат раст на цените се дели со оние кои очекуваат пад на цените. Доколку бројката е поголема, се најавуваат посилни поскапувања и обратно.

Компаниите од градежниот и индустрискиот сектор очекуваат значително побавен раст на цените или намалување на цените, каде што индексот се лизна од 3,9 на минус 6,9 или од 12,2 на 7,7.

Најголем пресврт очекуваат трговците со велосипеди и опрема за велосипеди. Во тој сегмент индексот потона за речиси 50 поени, на минус 21,8.

Значително намалување на притисокот врз цените очекуваат и производителите на хартија, хемиската индустрија, производителите на гуми и производи од пластика, стакло, керамика и текстил.

Малку ќе забави и растот на цените на храната во малопродажбата, но сепак ќе остане натпросечно силен – индексот на очекувањата на трговците малку се лизна, но остана на многу високи 63,2 поени.

„Трговците на мало и услужниот сектор очекуваат постепено ублажување на инфлацијата“, рече економистот на институтот Тимо Волмершаузер, „но ќе биде потребно време додека да стигне до потрошувачите“.