„Економист“: Коалицијата во Бугарија ќе опстане


Бугарскиот премиер Кирил Петков

 

Изгледите за губење на поддршката на предвремените парламентарни избори без јасен резултат, како и потенцијалното зголемено присуство во парламентот на националистичката и радикално проруската партија Преродба, се поттик за да се спречи распаѓањето на владејачката коалиција“.

„Економист интелиџенс јунит“ ја опишува вака ситуацијата во Бугарија: „Иако анкетите на ГЕРБ му даваат мало водство, на Бојко Борисов ќе му биде тешко да најде партнери за нова коалиција доколку се распишат избори. БСП ја губи поддршката во корист на Преродба и можеби новата партија Бугарски подем на Стефан Јанев. Потоа можеби Има таков народ можеби нема да го премине прагот за влез во новиот парламент. Затоа, предвремените избори би можеле да ја предизвикаат истата политичка парализа како во 2021 година“.

Големата напрегнатост во коалицијата која стигна речиси до точка на распаѓање е предизвикана како Бугарија да ѝ помогне на Украина и дали Софија да стави уште едно вето за Македонија.

Според аналитичкиот оддел на британски „Економист“ главната сила која ја предизвикува оваа напрегнатост,БСП – со активно учество на претседателот Румен Радев – нема надеж да остане на власт во евентуална влада формирана од сегашната опозиција.

„Ако сега се закажат избори, коалицијата на ГЕРБ, БСП и ДПС нема да има доволно места во парламентот за да формира кабинет. Затоа Борисов се воздржува од барање за гласање недоверба на владата“, се вели во анализата. Во неа се додава дека ситуацијата може да се промени по летните одмори доколку високите цени на горивото и храната доведат до поголема фрустрација кај властите. Но, владата на Кирил Петков планира да го ревидира буџетот за да ги субвенционира најпогодените групи.

„Во ЕУ и НАТО, Бугарија не се истакнува со некаква активност за Украина. Новата анкета на YouGov покажува дека 44% од граѓаните го обвинуваат Западот за војната, а само 24% – Русија. Како резултат на тоа, Кирил Петков мора да одржува деликатна рамнотежа помеѓу демонстрацијата на солидарност со Западот и барањата што му ги поставува домашната политика“, пишува „Економист“.

Текстот детално ја објаснува улогата на Румен Радев и поврзаноста на Стефан Јанев и неговата „нова националистичка партија“ со претседателот. Се наведува како Радев ја „благословил“ формулата на Јанев додека бил министер за одбрана, за борбена група на НАТО со која командува бугарската војска. Како и честото повторување Радев да не ѝ помага на Украина на друг начин освен со хуманитарни залихи, за да не ја вовлече Бугарија во војната. Ефектот од патувањето на владината делегација во Киев на 28 април е оценето како продлабочување на јазот меѓу него и шефот на државата.