ЕК: Очекуваме новата влада во Северна Македонија да ги почитува ЕУ заложбите

Европската Комисија очекува добра соработка со новата влада во Северна Македонија и посветеност кон ЕУ агендата, изјавија деенска од оваа институција.

На новинарско прашање дали Европската Комисија навремено ќе го објави прогрес извештајот за Северна Македонија и дали ќе можат да започнат преговорите за членство во ЕУ, портпаролката на Европската Комисија не беше во можност да даде прецизен одговор засега.

– Со нетрпение очекуваме да соработуваме со новата влада во Северна Македонија и да продолжиме да ја следиме стратегијата за интеграција во ЕУ, ќе продолжиме исто така да работиме со владата во борбата против пандемијата од Ковид-19, изјави заменичката на портпаролката за проширување.

Таа додаде дека Европската Комисија исто така очекува од новата македонска влада посветеност кон остварување на ЕУ реформите, посебно во делот на ЕУ законодавството.