Едвард Енинфул со нова функција-  глобален креативен и културен советник на „Вог“

Првата машка и црна уредничка на британскиот Вог претстави трансродова манекенка, објави маж на насловната страница и направи насловна страница со жени со попреченост. На почетокот на 2024 година, тој ќе се повлече како европски уредник на Вог и главен уредник на британскиот Вог


Лондон- Едвард Енинфул, првиот машки и црномурест уредник на британскиот Вог, кој претстави трансродова манекенка, објави маж на насловната страница (Тимоти Шаламе) и направи насловна страница со жени со попреченост (Селма Блер), е промовиран на нова позиција во универзумот Condé Nast. На почетокот на 2024 година, тој ќе се повлече како европски уредник на Вог и главен уредник на британскиот Вог за да биде глобален креативен и културен советник во публикацијата, и ќе и репортира на Ана Винтур.

Според Vogue Business, Енинфул веќе споделил внатрешен белешка со тимот на Vogue House и раководителите на уредувачката содржина на неколку меѓународни тимови на Vogue, вклучително и Vogue France, Италија, Шпанија и Германија .

Во оваа проширена улога, Енинфул, наводно, „ќе продолжи да придонесува за креативниот и културниот успех на брендот Вог на глобално ниво, истовремено имајќи ја слободата да преземе пошироки креативни проекти“, се вели во меморандумот на британскиот уредник, што го сподели портпаролот на Condé Nast. Оваа нова позиција е резултат на разговорите помеѓу Enninful, Wintour и главниот извршен директор на Condé Nast Inc. Роџер Линч.

Со Ана Винтур, 2019

Енинфулстапи на функција како главен уредник на британскиот Вог во август 2017 година, но работеше во матичната компанија на списанието повеќе од 25 години. (Тој се смета за очигледен наследник на Винтур).

Во интервју за WWD во септември 2022 година, Енинфул сподели: „Кога започнав [во британскиот Вог] во 2017 година, се занимавав со едно списание. Денес, имам работа со бренд кој вклучува печатени, дигитални, аудио, видео и подкасти, што е толку возбудливо за некој кој е толку напреден… Никогаш не планирам што и да носи иднината, без разлика дали е во оваа индустрија или друга . Јас сум отворен. Сè е можно.”