„Еднаш во животот“: Изложба на генијалниот Вермер се отвора во Амстердам

Рајкс музејот собра 28 од 37-те познати дела на холандскиот мајстор на едно место. Тоа веројатно веќе никогаш нема да се случи


„Чаша вино“ од Јоханес Вермер, меѓу 1659-61

 

Еднаш, велат неговите куратори, „шансата на живот“ можеби е вистинска: никогаш досега не биле собрани толку многу дела на Јоханес Вермер, прозрачниот холандски мајстор од 17 век, на истото место – и многу е малку веројатно дека ќе бидат повторно.

Од помалку од 40 слики кои повеќето експерти му ги припишуваат на уметникот, Рајкс музејот во Амстердам има добиено 28. Отворајќи се следната недела, неговата прва ретроспектива на Вермер продаде повеќе билети однапред од која било изложба во историјата на музејот.

„Вермер го запира часовникот“, рече Тако Дибитс, генерален директор на музејот Рајкс. „Тој ви дава чувство дека сте таму, со таа личност, во таа соба и дека времето застанало. А времето, особено денес, е она по што сите копнееме“.

Роден во 1632 година, Вермер е најенигматичен од холандските мајстори. Покрај неговите платна, ништо од него не остана: ниту писма, ниту белешки, ниту дневник. Тој се обучил како уметник, но неговата работа едвај била препознаена за време на неговиот живот, главно поради тоа што, во силно протестантска земја, се преобратил во католицизам кога се оженил на 21-годишна возраст.

Музеите и приватните сопственици во седум земји позајмиле ремек-дела за изложбата, вклучувајќи ги речиси сите интимни, атмосферски осветлени домашни сцени – слугинка која истура бокал млеко, девојка која шие чипка, жена во девица – за што Вермер е најмногу познат.

Националната галерија на Лондон испрати млада жена седи кај девица; Лувр во Париз го снабдуваше The Lacemaker; и Националната галерија во Даблин ја позајми жена што пишува писмо со нејзината слугинка. Други уметнички дела доаѓаат од Берлин, Њујорк и Токио.

Се разбира, некои не патуваа толку далеку: четирите Вермери на Ријксмузеумот, вклучително и „Млекарка“, се таму, а можеби најпознатото дело на уметникот од сите, „Девојка со бисерна обетка“, беше веднаш подолу по улицата патот кај Мауритхуис во Хаг.

Но, големата кревкост на сликите, од кои повеќето биле завршени помеѓу 1655 и 1670 година, нивната вредност и фактот дека тие станаа екстремно вредни во многу музеи во кои се сместени, значи дека тие многу ретко патуваат.

„Тоа е неверојатно да се види“, рече Дибитс. „Ова е уметник кој изработил 45, можеби 50 слики. Знаеме за 37 од нив, а за да собереме 28… Кога имате изложбаа, се надевате дека ќе дојдат сите што ќе ги поканите“.

Првичната искра за изложбата дојде, рече тој, кога тимот куратори на Рајксмузеумот сфати дека колекцијата Фрик, во Њујорк, која не дозволува нејзините три Вермери да патуваат повеќе од еден век, ќе се затвори во 2023 година за реновирање.

„Млекарка“, околу 1660

Беше потребно „многу напорна работа“, но на крајот ќе недостасуваат само девет познати дела на уметникот. Едно беше украдено од музеј во Бостон во 1990 година; две, од Метрополитен музејот на уметност во Њујорк, не можат да се позајмат поради условите на нивното завештание; а друго, од Лувр, е на позајмица на друго место. Повеќето од останатите се премногу истрошени за патување.

„Малата улица“, 1658

Изложбата не е без контроверзии. Кон крајот на минатата година, Рајксмузеумот соопшти дека по макотрпното научно и компаративно истражување, го потврдува припишувањето на три дела на Вермер на чија автентичност некои експерти се сомневаат.

Најизненадувачки беше „Девојка со флејта“, за која Националната галерија на уметност во Вашингтон уште во октомври минатата година соопшти дека не верува дека е оригинален Вермер, туку веројатно била насликана од неодреден соработник. (Гардијан)