ЕЦБ продолжува со купување обврзници и покрај пресудата на германскиот Уставен суд

Европската централна банка (ЕЦБ) не се поколеба и ќе продолжи да купува обврзници Тоа го нагласи денеска членот на Извршниот одбор на ЕЦБ, Изабел Шнабел, во сврт на пресудата на германскиот Уставен суд дека банката мора да ја оправда програмата за купување.

Како што веќе изјави претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, „ние не се поколебавме и подготвени сме и овластени да преземеме акција“, изјави таа за Ла Република, која беше назначена за тоа место од страна на Германија.

„Ние ќе продолжиме да ја спроведуваме Програмата за набавка на јавниот сектор (ПСПП), како и други мерки на монетарна политика, во согласност со нашиот мандат. Пазарите се чини дека добро ја сфатија таа порака”, додаде таа.

Германскиот Уставен суд минатата недела донесе одлука дека ЕЦБ со купување обврзници не ги прекршиле овластувањата, но не го почитува принципот на пропорционалност на таа мерка со ефектите од фискалната и економската политика на земјите-членки.

Затоа, тие и дадоа на централната монетарна институција на еврозоната три месеци да ги „покрие“ трансакциите во рамките на спорната програма со соодветни решенија, додавајќи дека во спротивно германската централна банка повеќе нема да може да учествува во неа.

Така, германскиот суд де факто ја оспори пресудата на Европскиот суд за правда дека програмата за откуп на обврзници е во согласност со регулативите на ЕУ.