Ѕирнете во најстарата кујна во светот: Еве како се подготвувал гулаш пред 4.000 години


Дознајте како и вие можете да го подготвите најстариот гулаш на светот.

На Универзитетот Јеил чуваат 3 глинени плочи што ја претставуваат најстарата зачувана книга за готвење во светот. На нив се напишани рецепти за чорби и варива стари околу 3.700 години, напишани со клинесто писмо на акадскиот јазик, кој го зборувале народите од древната сумерска култура. Овие плочки се пронајдени на подрачјето на денешен Ирак, Сирија и Турција.

Кога плочките биле откриени во 1930-тите, нивната содржина не била правилно разбрана. Дури во 1940-тите, благодарение на работата на асириологот Мери Инде Хази, а подоцна и францускиот експерт Жан Ботеро, рецептите биле потврдени.

Асириолог е експерт кој ги проучува историјата, јазиците, културата и цивилизациите на древниот Блиски Исток, особено Месопотамија – областа на денешен Ирак, Сирија и соседните земји. Асирологијата вклучува толкување на антички записи, како што се клинестото пишување на глинени плочки, археолошки наоди и сè друго што помага да се разбере животот и општествата стари илјадници години.

Еден од најстарите запишани рецепти е за јагнешки гулаш, јадење кое се подготвувало пред четири милениуми во Месопотамија од различни видови месо – живина, гулаби, овчо месо, јагнешко месо, но исто така и изнутрици, репа и цвекло. Се подготвувале и јадења од диви животни како што се елен, газела, а имало и јадење слично на пита.

Состојките што се користеле во овие јадења честопати биле скапи, што укажува дека рецептите веројатно служеле како потсетник за искусните готвачи, а не како водич за почетници.

Денес, истражувачите од Јеил се обидуваат да ги реконструираат овие древни рецепти како дел од проектот „вавилонско готвење“. По неколку неуспешни обиди, тие успеале да добијат јадливи верзии на јадењето користејќи ги зачините и техниките што првично се користеле, како што се ким, коријандер, нане, лук и кромид. Оваа богата комбинација на вкусови и зачини ги изненадила и археолозите и експертите за гастрономија, покажувајќи дека античките народи веќе развиле софистицирана кујна со богати ароми, кои се уште се карактеристични за кујните на Блискиот Исток денес.

Прочитајте го рецептот за најдобрата говедски гулаш подолу

Состојки:
свинска маст
2 црни кромиди
800 г говедско месо
1 чаша сок од домати
сол, бибер, ловоров лист
Подготовка:
Пржете го кромидот во маснотијата, потоа додадете го исеченото месо. Покријте, ставете на тивок оган и оставете да крчка 2-3 часа, мешајќи повремено. Месото ќе ги испушти своите сокови, но доколку е потребно, додадете малку вода. Кон крајот, додадете сок од домати и зачини и крчкајте уште малку.