Џонсон се премисли – И Британија ги затвора училиштата

Училиштата низ Велика Британија треба да се затворат на неодредено време, откажани се испитите, а владата направи уште една ненадејна ескалација во нејзините напори да го спречи зголемувањето на ширењето на корона вирусот.

Премиерот Борис Џонсон рече дека бил принуден да ги затвори училниците за осум милиони ученици во Англија – првото исклучување на училиштата низ целата земја во модерната британска историја – бидејќи вирусот се шири побрзо од предвиденото, принудувајќи ги наставниците и учениците да се самоизолираат.

Одлуката беше донесена неколку часа откако Шкотска и Велс објавија свое затворање на училиштата, а илјадници училишта во Англија решија еднострано да ги затворат или да ги одвратат учениците во услови на недостиг на персонал и загриженост на родителите.

Донесена е и одлука да бидат затворени многу станици на лондонското метро.