Џонсон: Не сум ја лажел кралицата за суспензија на Парламентот

Британскиот премиер Борис Џонсон ги негираше тврдењата дека ја излажал кралицата Елизабета Втора во врска со причината за суспендирање на Парламентот за пет недели, откако суд одлучи дека неговата одлука е незаконска.

Парламентот беше суспендиран во понеделникот до 14 октомври, а противниците на Џонсон велат дека тој потег е со цел да ги спречи нивните обиди да ги разгледа плановите на премиерот за напуштање на Европската унија и да му овозможи да спроведе Брегзит без договор на 31 октомври.

Највисокиот апелациски суд во Шкотска донесе одлука вчера дека суспензијата не е легална и ги ограничува законските застапници, поради што противниците на Џонсон го обвинија дека ја лажел кралицата за причината за суспензијата.

Џонсон изјави денеска дека тие тврдења  „апсолутно не се точни“.