Џил Бајден му помага на „Нешнл географик“ да ги промовира националните паркови


 

САД– Џил Бајден му помага на National Geographic да ја промовира својата претстојна документарна серија за американските национални паркови.

Првата дама го претставува секој дел од „Националните паркови на Америка“, серија од пет епизоди, планирана да се емитува во последователни ноќи почнувајќи од 29 август.

Таа ја претставува серијата од Големиот Кањон и ги охрабрува луѓето да ја посетат.

„Американските национални паркови се полни со незаменлива убавина, геолошки чуда, културна историја и неверојатен див свет“, вели таа во видео клипот објавен во вторникот додека National Geographic ја објави серијата и нејзиното учество во проектот.

„Секој национален парк ги поврзува луѓето со дел од американската приказна, кои сме и од каде дојдовме“, вели првата дама. „Со повеќе од 400 локации на национални паркови, има толку многу уникатни места во нашата земја што само чекаат да бидат истражени“.

Ѕвездата на кантри музиката Гарт Брукс е извршен продуцент и наратор на серијата. Поединечните епизоди ги прикажуваат пејзажите и жителите на дивиот свет на националните паркови Гранд Кањон, Јосемити, Биг Бенд, Бадлендс и вулканите на Хаваи.

Во врска со иницијативата на првата дама „Здружување на силите“ за воени и ветерани семејства, National Geographic ќе емитува и јавна објава за време на серијата во која Бајден ги потсетува војниците, ветераните и нивните семејства за нивниот бесплатен влез во сите национални паркови.

Серијата го започнува новиот настан на National Geographic, Неделата на националните паркови на Америка. (АП)