Два клучни моста во близина на Херсон надвор од употреба


Мостот Антонивски (Фото: Ројтерс)

 

Два главни патни моста кои обезбедуваат пристап на Русија до окупираната украинска територија на западниот брег на реките Днепар во Херсонската област, сега веројатно не се во функција и не можат да се користат за значително воено снабдување, соопшти во саботата британското воено разузнавање.

Дури и ако Русија успее да изврши значителни поправки на мостовите, тие ќе останат ранливи, соопшти Министерството за одбрана на Велика Британија.

„Снабдувањето на брегот за неколку илјади руски војници на западниот брег речиси сигурно се потпира на само два понтонски фериботски премини“, се вели во ажурираното соопштение на министерството.

Бидејќи нивниот синџир на снабдување е ограничен, големината на сите залихи што Русија можеше да ги воспостави на западниот брег веројатно ќе биде клучен фактор за одржливоста на тие сили, се вели во извештајот.

Украина претходно најави дека ќе започне офанзива за да ги врати своите окупирани територии на југот на земјата.