Дури 380 китови умреа поради насукување во Австралија

Околу 380 китови беа потврдени мртви на запад на островот Тасманија во Австралија во средата попладне додека спасувачите се борат да ги спасат преостанатите 30 кои сѐ уште се живи.

Повеќе од 450 пилот китови со долги перки беа заглавени на песочните брегови. Спасени се 50-тина китови кои се повлекоа назад кон отворениот океан.

Ова насукување веројатно е едно од најголемите регистрирани на глобално ниво и е најлошо во историјата на Австралија.

Ник Дека, координатор за спасување на Тамсманија, рече дека тие се борат да ги спасат преостанатите 30 китови, но фокусот сега е насочен кон извлекување и отстранување на мртвите китови.

Дека изјави дека се разгледуваат две методи. Да се ​​закопаат китовите во депонија е една, а другата да се извлечат во отворена вода и да се користат океански струи за да се задржат на море.