Дука: Уште 36 се позитивни на корона вирус во Дебар

Градоначалникот на Општина Дебар, Хекуран Дука вели дека се земени 209 брисеви од кои 36 лица се позитивни на корона вирусот.

Во домашна изолација во Дебар се 133 лица, информираше Дука.

„Земени се 209 брисеви, од кои позитивни се 36. 13 се сместени во Клиниката за заразни болести и 23 се во домашно лекување. 133 се во домашна изолација бидејќи се смета дека тие имале контакт со заразени лица. Институциите вршат контрола според својот план, а што се однесува до хигиената во градот, вршат редовно чистење и дезинфекција на улиците“, соопшти градоначалникот.

Тој упати апел до жителите на Дебар да не излегуваат во градот без потреба, да не се собираат повеќе од пет лица и да соработуваат со институциите.

„Здравствената екипа е на терен, тие вршат контрола. Во болницата се е под контрола. Се очекува соработка од граѓаните, да не се собираат во градот повеќе од пет лица и да да се држи растојание. Ако немаме соработка, нема да имаме успех во борбата со вирусот. ЕСМ испрати околу 1000 пакети со храна. Распределени се во повеќе населени места“, кажа Дука.

Од кризните подрачја ќе се евакураат косовски државјани кои престојувале во хотел, по истекот на 14-дневниот карантин.

„Сите затекнати странски државјани од Косово кои престојуваа во хотелот во Бањиште, ќе се евакуираат според протоколот кога ќе заврши 14-дневниот карантин. Остануваат уште 5-6 дена во самоизолација“, додаде градоначалникот на Дебар.