Друштвото на филмски работници на Генералното собрание во Франкфурт


Претставници на Друштвото на филмски работници на Македонија (ДФРМ) учествуваат на Генералното собрание на Европската асоцијација на режисери (FERA), кое се одржува во Франкфурт. ДФРМ во Франкфурт го претставуваат режисерите Игор Иванов-Изи, претседател на Друштвото на филмски работници и Даријан Пејовски, претседател на секцијата режија во ДФРМ.

Ова е прв собир во живо на Генерално собрание на Федерацијата на европските филмски режисери од 2019. година, а домаќин на годинашното издание е филмската организација AG DOK во соработка со здружението BVR и филмскиот фестивал LICHTER Frankfurt International, со поддршка на VG Bild-Kunst. Во фокусот на Собранието оваа година е обновата на организацијата, односно членовите бираат нов Извршен одбор и нов почесен претседател на FERA во следните две години.

Благодарение на партнерството со филмскиот фестивал LICHTER во Франкфурт, на годинашата конференција на FERA се одржуваат две јавни пренесувани во живо, собирајќи ги филмските креатори и клучните играчи во индустријата за да разговараат за неодамнешните случувања кои влијаат на филмскиот занает и иднината на европскиот филм.

Првиот панел има за цел споделување сведоштва и искуства од снимањето филмови во текот и за воените конфликти, додека руската инвазија во Украина ја враќа во фокус единствената улога на филмските креатори за време на војна. Во време кога се потсетуваме дека културата е суштински дел од секоја добро функционална демократија, филмаџиите со единствени гласови го претставуваат потребното огледало на општеството. Сепак, додека уметничката и креативната слобода што им е потребна еродира низ Европа, јавната интервенција наменета за поддршка на закрепнувањето на аудиовизуелниот сектор од Ковид-19, се чини дека се фокусира исклучиво на глобализацијата, дигитализирацијата и понатамошно разеленување: на вториот панел се расправа за тоа како да се стави уметничката, креативната и културната разновидност повторно во срцето на аудиовизуелните политики ширум Европа.