Драконски мерки во Мелбурн – воведен полициски час во наредните шест недели

Австралиската државата Викторија ги презеде драконските мерки откако за само еден ден бројот на новоинфицираните се зголеми за 671

 

Австралиската држава Викторија прогласи состојба на катастрофа и воспостави ограничувања од четврта фаза, вклучително и полициски час во Мелбурн.

Под одредбите за „шок и стравопочит“ одредени за катастрофи, полицијата и војниците ќе го надгледуваат полицискиот час во Мелбурн од 20 часот навечер до 5 часот наутро, кој започнува вечерва и ќе трае секој ден најмалку шест недели.

Декларацијата за состојба на катастрофи значи дека полицијата на Викторија и на другите ќе им бидат дадени дополнителни овластувања, а владата исто така може да суспендира различни акти на парламентот.

Во Викторија се регистрирани 671 нови случаи на корона вирусот во текот на ноќта – втор најлош ден во државата – и дополнителни седум смртни случаи. Со овие бројот на починати во Австралија изнесува 209.

Има и многу други ограничувања.

„Само едно лице ќе може да оди на шопинг еднаш дневно и ќе треба да ги обезбеди стоките и услугите што ви се потребни во радиус од 5 километри“, рече премиерот Даниел Ендрјус.

„Во однос на вежбање, рекреацијата веќе не е дозволена. Вие ќе можете да имате еден час вежбање, не подалеку од 5 км од вашиот дом. Тоа значи дека тоа е свеж воздух. Тоа е џогирање. Тоа е прошетка. Тоа е во вашата локално соседство“, рече премиерот

Околу полицискиот час, Ендрјус додаде: „Полицијата ќе ве запре, ќе ве праша и ќе треба да покажете дека сте легално надвор и не го кршите полицискиот час. Одење кај дечкото или девојката, посета на пријатели, да се биде надвор и без некоја добра причина, сè ќе биде запрено за да се спречи ширењето на овој вирус“.

Казните за кршење на полицискиот час може да достигнат и до 10.000 долари. (9news.com.au)