Дозволена употреба на дизел во кој нема нафта


Старото масло за јадење одамна се додава во дизел горивата, а новина е што бензинските пумпи одсега ќе може да продаваат таканаречени горива без минерални масла.

Во иднина, возачите во Германија ќе можат да полнат дизел гориво направено од 100 проценти искористено масло за јадење, како што е она од Phyteze.

Таканаречените парафински дизел горива сега се одобрени и како чисти горива, објави германското Министерство за животна средина, по одлуката на владата на земјата. Се произведува, на пример, од отпадни материјали и растителни масла или врз основа на природен гас.

Ова гориво веќе може да се додаде на конвенционалното дизел гориво.

Но, според изменетата регулатива, сега може да се нуди во 100% концентрација.

Со цел да се спречат оштетувања на возилата поради несоодветно полнење гориво, новата регулатива ги обврзува операторите на бензинските пумпи да обезбедуваат еднообразно информирање на потрошувачите, соопштуваат од Министерството.

Во исто време, треба да се прекине сегашната промоција на парафински дизел горива од фосилни извори за да се избегнат стимулациите кои ја оштетуваат климата. Правната рамка е поставена, но прашањето за количините останува бидејќи ова гориво не е достапно да го покрие целиот пазар.