Дојче банк планира да ги прекине врските со Трамп по изборите

САД– Германскиот заемодавач Дојче банка се обидува да ги прекине врските со претседателот Доналд Трамп по изборите, изјавија денес за Ројтерс тројца високи функционери во банката.

Дојче банка може да побара продажба или барање за отплата на околу 340 милиони долари заостанати заеми на Организацијата Трамп, се вели во извештајот.

Врските на Трамп со Дојче банка се одамна проверувани. Со текот на годините, банката стана најголем заемодавач на Организацијата Трамп, чадор компанија за хотели, терени за голф и други бизниси на Трамп.

Но, банката сега, наводно, сака да ја отфрли својата последна врска со претседателот: три заеми, во вкупна вредност од околу 340 милиони американски долари, лично гарантирани од претседателот и земени како противвредност на неговите имоти. За заемите се вели дека започнуваат да доспеваат за отплата за две години.

Тројцата официјални лица за Ројтерс изјавија дека раководните лица на банките не се загрижени за можноста на претседателот да ги отплати заемите, делумно поради времето што останува пред тие да бидат доставени.

Со оглед на тоа дека заемите лично ги гарантира Трамп, доколку тој повеќе не е на функција и не може да ги отплаќа или да ги рефинансира, Дојче банк би можела да ги одземе и заплени неговите средства, изјавија двајца официјални лица за Ројтерс.

Дојче банка одби да го коментира извештајот. Белата куќа го упати Бизнис Инсајдер до Организацијата Трамп; Бизнис инсајдер не можеше да стигне до Организацијата Трамп преку нејзиниот редовен канал. Претставници на Организацијата Трамп не одговорија на барањата за коментар од Ројтерс.

На настанот во градското собрание на NBC News во октомври, Трамп отфрли прашања во врска со извештајот на Њујорк Тајмс дека има долг до 421 милиони долари, тврдејќи дека тоа претставува само „мал процент“ од неговата вредност.

„Тајмс“ прв извести дека Трамп лично го гарантирал тој долг, гаранција што ја бараат заемодавателите кога не се сигурни дали заемопримачот ќе може да го врати.

Истражителите и обвинителите на Конгресот во Њујорк долго време бараа информации за врските на Трамп со Дојче банк, која беше една од ретките компании што му дадоа заем на Трамп откако неговите бизниси наидоа на проблеми во 90-тите години на минатиот век.

Два комитети на Претставничкиот дом ја повикаа банката за информации во врска со нејзините зделки со Трамп, но претседателот поднесе тужба за блокирање на поканите, тврдејќи дека нивната цел е политичка и дека нема веродостоен доказ за лошо дело.

Во август, „Тајмс“ објави дека банката се придржувала до поканата од окружниот адвокат на Менхетен, Сајрус Венс, како дел од кривичната истрага за деловните активности на Трамп.

Трамп долго време ги негираше обвинувањата за лошо дело во неговите финансиски работи и деловни зделки.