Доделување на наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Фото: Б. Грданоски

Шефот на Делегацијата на Европската Унија, амбасадорот Самуел Жбогар, денеска ќе ги додели наградите на ЕУ за истражувачко новинарство.

Целта на наградите на ЕУ за истражувачко новинарство во Западен Балкан и Турција е да им се оддаде признание и да се промовираат исклучителни достигнувања на истражувачкото новинарство, како и да се зголеми видливоста на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција.

Наградите се дел од тековниот проект финансиран од ЕУ „Зајакнување на квалитетното информирање и независното новинарство во Западен Балкан и Турција“.

Партнери во спроведувањето на проектот се Балканската истражувачка репортерска мрежа и осум медиумски организации од регионот. Како дел од конзорциумот, активностите во Северна Македонија ги координира Независниот синдикат на новинари и медиумски работници.