Директорот на Тур де Франс позитивен на корона вирусот

Кристијан Прудом

Сите 166 возачи останаа негативни на тестот за корона вирус на Тур де Франс, но директорот на трката, Кристијан Прудом, беше позитивен на тестот и сега ќе ја напушти трката осум дена.

Откако се појавија извештаи во француските медиуми, организаторот на трката АСО ја потврди веста во вторникот попладне, непосредно пред почетокот на етапата 10, и веднаш по објавувањето дека ниту еден возач не бил позитивен, но има четворица членови на персоналот од четири одделни тимови.

Во изјавата, АСО објасни дека Прудом не бил дел од „меурот на трката“ и не бил должен да помине тест на денот за одмор во понеделникот, но го стори тоа како што го направи во три наврати пред трката, на 6, 20 и 27 август.

Со оглед на тоа што Прудом не е дел од меурот, тој нема да мора целосно да ја напушти трката, туку наместо тоа ќе ги следи француските здравствени упатства и ќе се изолира една недела.

Организаторите на Тур де Франс потврдија дека четворица членови на персоналот од тимовите „Кофидис“, „АГ2Р Ла Мондијале“, „Инеос Гренадиерс“ и „Мичелтон-Скот“ биле позитивни на корона вирусот за време на тестирањето на брисеви со ПЦР спроведено во текот на првиот ден за одмор.

И покрај позитивните случаи во „тркачкиот меур“, Тур де Франс ќе продолжи во вторник на крајбрежните патишта во западна Франција. Примож Роглич (Јумбо-Висма) го носи жолтиот дрес на лидерот на трката по искачувањата на Пиринеите за време на викендот.