Димитров за 20-годишнината на ССА со ЕУ: Јубилеј на изгубеното време


 Минатата година почна добро, имаме нова методологија којашто овозможи безусловно зелено светло, меѓутоа не заврши добро и мислам дека со еден таков епилог прво изгубивме ние, потоа изгуби регионот, бидејќи бледнее надежта дека европската перспектива е реална. Изгуби и ЕУ бидејќи заедно со намалување на кредибилитетот се намалува и влијанието, а мислам дека изгуби и Бугарија бидејќи имавме една голема можност што треба да се обидеме заедно да ја вратиме, да градиме едно вистинско и блиско партнерство и пријателство, изјави денеска вицепремиерот задолжен за европски прашања Никола Димитров.

Во обраќањето на конференцијата „Спогодбата за стабилизација и асоцијација МК-ЕУ – дваесет години и натаму“, организарана од тинк-тенк организацијата „Институт за европска политика – Скопје“, Димитров нагласи дека Северна Македонија е на ниво на усогласеност со земји во регионот кои веќе преговараат, а во некои поглавја и подобра од нив, посочувајќи дека нашиот напредок е препознаен и дека предизвиците мора да резултираат со успех, бидејќи немаме друга алтернатива освен европеизирање на македонското општество.

Тој напомена дека сите зеднички тела кои се воспоставени во изминатите 20 години со цел да се овозможи успешно реализирање на Спогодбата од страна на сите домашни институции функционираат редовно и успешно. Едновремено, потсети дека приоритет е да работиме на унапредување на административните капацитети, особено во контекст на ИПА кадарот, бидејќи успешно спроведени ИПА проекти значат подобрена инфраструктура за сите граѓани.

– Спогодбата продолжува да биде единствената правна рамка која ги регулира нашите односи со ЕУ и можеби уште поважно, ги штити нашите интереси, особено интересите на домашното стопанство, вклучувајќи ги и услугите. Затоа, ние немаме друга алтернатива. Мора да продолжиме активно да ги исполнуваме и нашите обврски кои произлегуваат од Спогодбата, носејќи ги европските вредности дома. Во тој процес се обврзуваме да бидеме инклузивни и транспарентни, а тоа подразбира искористување на сите капацитети, не само на институциите, туку и на граѓанскиот сектор, на академската заедница, на стопанските комори и синдикатите, бидејќи сите ние поеднакво сме засегнати не само од бенефициите, туку и од предизвиците кои со себе ги носи пристапниот процес, додаде Димитров.

Тој нагласи дека имам амбивалентен однос кон овој јубилеј, бидејќи од една страна оваа правна рамка ни помогна многу, од друга страна не потсетува на изгубеното време, на изгубените генерации, на изгубените можности.

– Ние бевме први што ја зграпчивме оваа шанса меѓутоа уште немаме отпочнато со пристапните преговори. Хрватска, која што беше по нас, оваа година одбележува 8 години од пристапувањето кон ЕУ. И затоа разбирливо е да ги чувствуваме фрустрациите кога сме 16 години во чекалната на ЕУ. Но колку и да е големо искушението да паднеме во таа замка  да се чувствуваме како жртва која е онеправдана, претпочитам да видиме што е тоа што можеме да го направиме за да си одиме по патот што нема алтернатива, по европскиот пат, за да не’ биде. На некој начин драстичноста на македонската приказна е токму поради изгубеното време, меѓудругото, меѓутоа и поради направениот прогрес, поради лидерството во решавање на билатерални прашања што не’ прави тест за тоа колку ЕУ е сериозна и колку Балканот може да верува на зборовите кои доаѓаат од Брисел и од главните градови на земјите-членки, истакна Димитров.