ДИК ги зголеми за 100 отсто надоместоците за членовите на избирачките одбори

Зголемување на надоместокот за членовите на избирачките одбори на предвремените парламентарни избори за 100 отсто, едногласно изгласа Државната изборна комисија. Општинските изборни комисии, пак, ќе добијат за 20 проценти поголем надоместок поради успешното организирање на изборите. Причина за ваквата дарежливост е изложеноста на овие членови на можноста да се заразат од корона вирусот и успехот да не се случи тоа. Сепак ДИК не си даде сам себе поголеми приходи и нејзините членови ќе земат само плата.

-Голема благодарност до членовите избирачките одбори кои директно беа подложени на голем контакти со гласачите, но почитувајќи здравствените протоколи и правните процедури ние денеска нема кластер „избори“. Затоа се согласувам за зголемување на нивниот надомест од 100 отсто, изјави Елизабета Постоловска од ДИК.

По 6.000 денари надомест ќе добијат и здравствените работници кои беа дел од посебните избирачки одбори. Станува збор за сума, која е највисока што може да се добие за учество во изборите и кои ја добиваат претседателите на избирачките одбори. Според објаснувањата, не станува збор за награда, туку за заслужен надоместок.

Членовите се согласни дека ДИК ги заштитила граѓаните и истовремено ги организирала изборите.

-Имавме 3.400 избирачки одбори и 80 општински изборни комисии. Износот на општинските изборни комисии им се зголемува за 20 отсто и тоа, почнувајќи од најмалите општински изборни комисии кои имаат до 20 избирачки места, изнесот им се зголемува за 5.000 денари, а ќе земаат – претседателот 30.000 денари, член 18.000 денари. ОИК кои имаат од 21 до 40 избирачки места износот ќе им се зголемува за 6.000 денари и ќе земат – претседателот 36.000, членовите по 24.000 денари. На ОИК кои имаат од 41 до 70 избирачките одборот износот за претседателот ќе биде 48.000 денари, за членот 36.000 денари. На ОИК кои имаат 71 до 100 избирачки одбори износот за претседателот ќе биде 60.000 денари, 48.000 за членот. На ОИК кои имаат од 101 до 130 избирачки одбори претседателот ќе добие 66.000 денари, а членот 54.000 денари. И на ОИК кои имаат над 131 избирачките одбори за претседателот ќе биде 72.000, а за членот 60.000 денари, истакна Јанаќе Витановски.