Дијамант паднат од вселената на аукција

„Неговата продажба претставува можност еднаш во животот да се стекне со едно од најретките, милијарда години стари космички чуда познати на човештвото“


САД- Дијамант кој се распрсна над земјата или од експлозија на супернова или од метеор се нуди на аукција. Со 555,55 карати (ја исполнува дланката), дијамантот Енигма е премногу голем за носење, но привлекува големо внимание меѓу колекционерите.

Датира од 2,6 до 3,8 милијарди години, каменот е карбонадо црн дијамант, според извештајот на GIA. Овие уникатни дијаманти содржат траги од азот, водород, кој го има во изобилство во меѓуѕвездениот простор и, осборнит, минерал кој се наоѓа исклучиво во метеорите. Тоа потврдува дека не потекнува од оваа земја.

Дијамантот Енигма е проценет помеѓу 4 и 7 милиони долари, но може да биде многу повисок поради неговата рекордна големина и историја. Ќе се нуди на онлајн продажба на Sotheby’s од 3 до 9 февруари, а тие прифаќаат криптовалути за плаќање.

„Овој дијамант е вистински природен феномен“, вели Никита Бинани, специјалист за накит на Сотби и шеф на продажба во Лондон. „Неговата продажба претставува можност еднаш во животот да се стекне со едно од најретките, милијарда години стари космички чуда познати на човештвото.“

Откритието и историјата на каменот се мистерија. Познато е дека постоењето започнува пред 20 години кога сегашниот сопственик го купил грубиот дијамант. Наместо да се исече на неколку помали дијаманти, сопственикот избра да создаде нешто симболично со историскиот материјал. Во текот на четири години, тој го намали на 555,55 карати со 55 аспекти во дизајн кој беше инспириран од симболот на хамса со пет прсти на Блискиот Исток. Знак на заштита, сила и моќ, хамса резонира со културите ширум светот.

Оригиналниот груб дијамант веројатно бил пронајден или во Бразил или во Централноафриканската Република, двата основни извори на карбонадо дијаманти. Овие две области биле поврзани повеќе од милијарда години, формирајќи го суперконтинентот Родинија. Се верува дека овие региони биле погодени од метеорити кога се формирале дијамантите и на тој начин се создале камењата. Карбонадо камењата се наоѓаат во алувијални, седиментни наслаги, блиску или на површината на Земјата. Додека повеќето други дијаманти се откриени во магматска карпа од кимберлит формирана длабоко во Земјата.

Црните дијаманти никогаш не биле толку пожелни како безбоен бел дијамант или други фенси обоени дијаманти. Тие беа воведени во финиот накит во 1996 година кога Фаваз Груоси, основач на накитната куќа Де Грисогоно, откри впечатлива колекција од црно-бели високи парчиња накит. Денес, тие често се хемиски третирани за да се засили темната боја – и повеќе се користат како акцентни камења.

Енигма, сепак, е во своја лига.

„Многу повеќе од скапоцен камен“, вели Бинани, „тоа е уникатен и скапоцен предмет на љубопитност“. Плус, што друго можете да добиете што е старо неколку милијарди години?