Ди Каприо и вдовицата на Џобс донираа 12 милиони долари за помош во храна во екот на корона-кризата

САД- Леонардо Ди Каприо, Лорен Пауел Џобс, Епл и Фондацијата Форд собраа 12 милиони долари за стартот на Американскиот фонд за храна, кој ќе им помогне на Американците во недостиг на храна за време на пандемијата на коронавирус.

Со иницијативата ќе координира платформа за прибирање финансиски средства GoFundMe, а приходите ќе одат и во Светска централна кујна (WCK) и во Feeding America, чии цели се да ги нахранат децата кои се потпираат на програми за ручек на училиштата, семејства со ниски приходи, стари лица и сл. и оние кои останаа без работа заради Ковид-19.

Најмоќната жена во медиумскиот простор, водителката Опра Винфри, исто така, се обврза да донира 1 милион долари на Фондот и вкупно 10 милиони американски долари „да им помогне на Американците за време на оваа пандемија во градовите низ целата земја и во областите каде што пораснав“, рече таа во твитот.

„Во пресрет на оваа криза, организации како Светска централна кујна и Храна за храна нè инспирираа сите со својата непоколеблива посветеност да ги нахраниме најранливите лица кои имаат потреба од нив. Им благодарам на нивната неуморна работа на првите редови, тие ја заслужуваат целата наша поддршка “, рече холивудскиот актер Ди Каприо.

„Бидејќи милиони луѓе ги загубија своите работни места и програмите, како што се училишните ручеци, поддршката дека Американците нема да гладуваат е од најголема итност. Фондот за храна на Америка поддржува одлични програми кои се подготвени сега да помогнат во кризата “, изјави вдовицата на Стив Џобс,  Лорен Пауел Џобс.