Девет врвни европски писатели на седмото издание на „Букстар“ во Скопје


Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го организира седмото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“, кој ќе се одржи од 12 до 15 октомври 2021 година.
Под слоганот „GENRESIS“, Фестивалот оваа година ги поставува прашањата: Дали COVID-19 е најопипливата апокалиптична форма на цивилизацијата досега? Вител во кој ќе исчезнуваме, дел по дел? Или сме исправени пред поглавје на повторно раѓање на човештвото? Втор GENESIS? И како литературата ќе си го најде своето место во овие застрашувачки моменти? Ќе треба да најде автохтон дискурс, или судбината ѝ е веќе испишана? Нови GENRES?
Различностите надвладуваат, па оваа година пред македонската публика со лично присуство во Скопје ќе бидат претставени дури девет автори:
– Катарина Винклер (Австрија)
Со романот „Модар накит“ го сврте вниманието на книжевната јавност, а
учествувала и во театарски и филмски продукции.
– Влада Урошевиќ (Македонија)
Еден е од најпродуктивните и најквалитетни македонски писатели.
– Огнен Спахиќ (Црна Гора)
Наградуван автор, чии книги се преведени на десетина јазици.
– Сјон (Исланд)
Исландски романсиер и поет, кој е вистинска книжевна ѕвезда во европската
литература.
– Миодраг Мајиќ (Србија)
Познатиот двигател на промените во српското правосудство доаѓа во Скопје
како автор на два врвни и омилени романи.
– Балсор Хоџа (Косово)
Автор на неколку книги и познат и влијателен публицист.
– Марина Вујчиќ (Хрватска)

Подеднакво активна и во театарот и во книжевноста, моментално ја извршува  функцијата директорка на драмата во Хрватскиот народен театар во Сплит.
– Софија Лундберј (Шведска)
Име што уште со романот „Црвениот адресар“ стана меѓународна сензација.
– Михаела Гашпар (Хрватска)
Нејзино примарно занимање била скулптурата, но подоцна се предава успешно само на литературата.
Во фокусот на фестивалот, како и секоја година, ќе бидат промоциите на нивните дела. Покрај овие настани од главната програма, организаторите најавуваат и тркалезна маса на тема „Превод/комуникација,/разбирање“, настан во чест на 100-годишнината од раѓањето на Станислав Лем, книжевна дискусија на тема „Книжевни жанрови: систем или креативен хаос“, работилница за креативно пишување од страна на Сјон, книжевно читање „Ти реков, ми рече“, познатиот книжевен поткаст „Гол ручек“ во живо, Саем на европската литература и многу други содржини.
Дизајнот на официјалниот фестивалски постер и на другите промотивни
материјали е на Стефан Танков, а настанот е организиран во соработка со Младинскиот културен центар, каде што ќе се одржат фестивалските настани.
Влезот на сите фестивалски настани е бесплатен, но задолжителен е вакцинален
сертификат. За време на Фестивалот, ќе бидат почитувани сите протоколи и заштитни
мерки за превенција од ширење на КОВИД-19.

Сите фестивалски активности и целосната програма се достапни на официјалниот
настан на „Фејсбук“.