Дерковски: Поради истрагата на МВР, сајтот на ДИК нема да се ажурира

Фото: Б. Грданоски

„Поради истрагата на МВР,  сајтoт на Државната изборна комисија нема да се   ажурира, туку изборните податоци ќе ги објавиме на табела“, изјави претседателот на ДИК Оливер Дерковски за АЛСАТ.

Од МВР официјално соопштија  дека во овој момент се води истрага, но не можат да потврдат дали воопшто имало хакерски напад, кој стои зад него, дали е од Македонија или од странство. Секторот за компјутерски криминал при МВР веќе ги зема податоците од ДИК.

„Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни работи ги презема соодветните мерки и активности со цел расчистување на овој случај“, изјави Тони Ангеловски, портпарол на МВР.

Од МВР официјално соопштија  дека во овој момент се води истрага, но не можат да потврдат дали воопшто имало хакерски напад, кој стои зад него, дали е од Македонија или од странство. Секторот за компјутерски криминал при МВР веќе ги зема податоците од ДИК.

„Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни работи ги презема соодветните мерки и активности со цел расчистување на овој случај“, изјави Тони Ангеловски, портпарол на МВР.