Демири: Приватните специјализанти по изборите ќе добијат поголем надомест


Министерот за здравство Илир Демири (Фото: Независен)

 Приватните специјализанти по изборите ќе добијат поголем надомест, најави денеска ресорниот министер Илир Демири.

-Сите приватни специјализанти добиваат надомест од 25 до 28 илјади денари и им се платени дежурствата. Дел од нив по објавувањето на изборите и по започнувањето на кампањата зпотегнаа иницијатива за да се зголеми нивниот надомест. Со задоволство би го направиле тоа и ќе го направиме после завршувањето на изборите. Ќе добиваат соодветна поголема плата, но и една обврска без разлика дали јас ќе бидам министер или некој друг да го дадат својот труд и ангажман во секој регион од земјава каде има потреба од нив, рече Демири во одговор на прашање на денешната прес-конференција.

Посочи дека повеќе нема да се нудат специјализации според желби, туку само за кадрите кои се неопходни.

-Нас ни фалат радиолози, хематолози, неонатолози, педијатри, патолози, специјалисти по микробиологија, епидемиолози. После изборите се надевам ќе се отвори можност да се направи реална проценка и конструкција кои специјализации приватно или државно ќе се отворат на државно ниво, рече Демири.