Демерџиев бара нова средба со Спасовски


Иван Демерџиев

Северна Македонија треба да разбере дека патот кон Европа и добрите меѓусоседски односи минува преку дејствија, а не преку зборови, порача бугарскиот министер за внатрешни рбаоти Иван Демерџиев по случувањата на границата кога бугарски граѓани не успеаја да влезат навреме во земјата и да учествуваат на чествувањето на годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, објави БНР.

– Група бугарски граѓани беа запрени на границата, а над 40 минути беа проверувани полициските сили за кои имаше одбрение да ме придружуваат на таа посета. Ние презедовме дејства со Министерството за надворешни работи уште истиот ден. Побарав објаснување зошто и кои се причините, а како прва причина ние беше споменато прекин во електричната енергија, па денеска праќам три генератори на трите пункта за да има струја, изјавил Демерџиев.

Тој информираше дека побарал нова средба со министерот Оливер Спасовски до крајот на неделава, но тоа најверојатно ќе се случи во Делчево, а не во Скопје.

– Ја поддржуваме комуникацијата, но сакам македонската страна да разбере дека патот кон добрососедските односи и патот кон Европа минува низ дејствија, а не низ зборови. Дејствијата треба да соодветствуваат на зборовите, вели Демерџиев.