Дејвид или Викторија Бекам: Кој повеќе заработува?


Распространетата деловна империја на Дејвид Бекам процвета минатата година откако склучи профитабилни договори со Нетфликс и Светското првенство во Катар, додека модната фирма на неговата сопруга продолжува да бара поддршка од акционерите.

Приходите повеќе од двојно се зголемија низ мрежата на брендовите на Дејвид Бекам и достигнаа 72,6 милиони фунти во 2022 година, во споредба со 34,3 милиони фунти една година порано.

Неговиот бизнис, познат како DRJB Holdings, ги покрива речиси сите бизниси на Дејвид Бекам, вклучувајќи ги и неговите спонзорски договори и партнерства со брендови.

Сега е во мнозинска сопственост на Authentic Brands Group со седиште во САД, иако поранешниот фудбалер сè уште поседува значителен удел.

Најновите извештаи го вклучуваат договорот на Бекам да дејствува како амбасадор на Светското првенство во Катар во 2022 година, што предизвика големи критики од активистите за човекови права и ЛГБТ групите.

Експертите за брендирање го предупредија овој потег, предупредувајќи дека тоа ќе ја наруши неговата репутација со оглед на статусот на Бекам како сојузник на ЛГБТ заедницата.

Бројките ја вклучуваат и заработката од серијата Бекам Нетфликс објавена претходно оваа година.

DRJB Holdings соопшти дека го „проширила досегот и комерцијализацијата на брендот Дејвид Бекам“ во 2022 година, со дополнителни можности „во текот на 2023 година и пошироко“.

Сепак, додека неговиот бизнис напредуваше, модната компанија на Викторија, Викторија Бекам, сè уште се бори да оствари профит.

Во најновиот сет на сметки, дизајнерската етикета на некогашната членка на Spice Girl откри дека останала загубар во 2022 година.

Загубите пред оданочување достигнаа 3,1 милиони фунти за годината, иако ова беше намалено од 5,9 милиони фунти во 2021 година благодарение на скокот на приходите за 43 проценти.

Компанијата соопшти дека бележи напредок во профитабилноста и објави позитивна приспособена бројка за заработка.

И покрај ова, се вели дека ќе биде потребна поголема поддршка од акционерите за да се врати профитот, што доаѓа по инјекцијата од 6,9 милиони фунти претходно оваа година.

И Дејвид и Викторија се акционери во нејзиниот моден бренд, заедно со приватниот капитал Нео Инвестмент Партнерс. Разбирливо е дека сите страни се подготвени да ја поддржат компанијата.

Г-ѓа Бекам претходно оваа година изјави дека нејзината дизајнерска линија е на вистинскиот пат: „Ова е само почеток. Имам многу амбиции и никогаш не чекам работите да паднат во мојот скут“.