Децата на Иванка и Џаред Кушнер префрлени во ново училиште, не ги почитувале Ковид-протоколите

САД– Иванка Трамп и Џаред Кушнер ги испишаа своите три деца од еврејското дневно училиште во Вашингтон, во средината на октомври, откако другите родители се загрижија за недостаток на социјално дистанцирање и маски на двојката, особено што епидемијата на Ковид-19 масовно се рашири во Белата куќа, според Еврејската телеграфска агенција.

Нивните деца – Арабела, Џозеф и Теодор – одеа во Еврејската дневна школа „Милтон Готсман“, но започнаа во Хебрејската академија Мелвин B. Берман во предградието Мериленд на 19 октомври. Извор му рече на ЈТА дека двојката ги префрлиле децата во Берман затоа што им понудиле повеќе часови за време на пандемијата. Но, родителите на учениците кои одат во Милтон, и кое следната недела се префрла на часови со скратено работно време, изјавија дека вистинската причина е што родителите биле загрижени што двојката не ги почитува протоколите за Ковид во училиштето. Ова звучи прилично смело за семејството Трамп, кое мрази маски и мисли дека правилата не важат за нив.

Протоколите, засновани на упатствата на ЦДЦ, бараат од семејствата да избегнуваат собири надвор од кампусот каде што не се практикуваат социјално дистанцирање и носење маски. „Семејствата и учениците треба да избегнуваат да бидат домаќини или да присуствуваат на големи собири каде што не се изводливи соодветни мерки за социјално дистанцирање“, според упатствата на Милтон. Берман, исто така, наводно има протоколи за Ковид, вклучително и барајќи од родителите да го ограничат несуштинското патување, да носат маски и да избегнуваат жаришта.

„Точката на кршење“, барем за еден родител, беше супер-распространетата забава на 26 септември во Роуз Гарден во Белата куќа, прославувајќи ја номинацијата на Ејми Кони Барет пред Врховниот суд на САД. Додека двајцата не присуствуваа, тие многу веројатно стапија во контакт со некои од оние кои беа позитивни на тестот, вклучувајќи го и претседателот Доналд Трамп, кој наскоро потоа беше хоспитализиран од Ковид. На 29 септември, Иванка отпатува и на претседателската дебата во Кливленд, каде семејството Трамп ги игнорираше упатствата за носење маски.

„Имаше грижа за безбедноста на децата, бидејќи беше многу јасно дека родителите  ги кршат препораките за јавно здравје“, рече анонимно родителот за ЈТА.

Други родители и рекоа на ЈТА дека училиштето се обидело да изготви компромис со двојката, но на крајот немало договор.

Нејасно е, исто така, дали Кушнери дури и ќе останат во областа Вашингтон, Доналд Трамп, откако ги загуби изборите, иако претседателот продолжува со своите лажни тврдења за измама и не признава пораз.