Данска почесто го нарушува воздушниот простор на Шведска од Русија

(ARKIV) Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Lithauen hvor han blandt andet ser Danmarks NATO bidrag som er en del af NATO enhanced Forward Presence inden landing på flyvebasen Siauliai ser statsministeren F16 flyve tæt omkring Hercules flyet, mandag den 15. januar 2018. Regeringen vil pumpe forsvarsbudgettet op med 4, 5 milliarder kroner, erfarer Ritzau. Samlet vil det bringe Danmarks Nato-udgifter op på 1, 5 procent af bnp. Det skriver Ritzau, tirsdag den 29. januar 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Скандинавскиот сосед на Шведска, Данска почесто го вклучува алармот од Русија, за нарушување на воздушниот простор на земјата, одговори министерот за одбрана на Шведска, Клаус Хјорт Фредериксон.
Русија три пати го вклучила шведскиот аларм во последните три години, а Данска во истиот период тоа го направила девет пати, рече Фредериксон, одговарајќи на прашање на опозицијата.
Од министерот за одбрана беше побарано да ги провери бројките во Стокхолм, поради „генералното мислење дека Русија најчесто го нарушува нивниот воздушен простор“.
Минатата седмица, руски воен авион прелета близу границата на Данска и го активира алармот за данските борбени авиони F-16, но рускиот авион не влезе на Данска територија.
И авионите на САД почесто прелетуваат над Шведска од руските, а тоа дури седум парти ги алармирало шведските воени власти во последните три години.
Норвешка, Германија, Франција, Турција и Португалија исто така се регистрирани дека влетуваат во шведскиот воздушен простор од 2016 година.