Дали знаевте дека задолжително треба да ставите лажичка или алуминиумска фолија во садот со брашно?


Секоја домаќинка има брашно дома. Се користи во многу рецепти, најчесто кога ви треба фил, за згуснување на фил или за правење тесто. Обично секој го чува во садови, а најдобро е садот да е стаклен. Но, дали знаевте дека треба да ставите и лажичка во садот? Тој трик е многу стар, а нашите баби често го користеле. Ова е особено точно ако чувате брашно во оставата, чајната кујна.

Кога ќе го истурите брашното во стаклениот сад, додадете лажица од нерѓосувачки челик. Ќе ви помогне да ги одвратите штетниците, бидејќи металниот мирис ги одбива, па така ќе го зачувате брашното.

Наместо лажичка, можете да користите и алуминиумска фолија. Направете мало топче од алуминиумската фолија и ставете го во садот. Ефектот е ист.