Дали знаете зошто во сирењето има дупки? 100 години луѓето мислеле дека е поради бактерии во млекото, но вистината е неверојатна


Еве како се прават дупките во сирењето!

Кога станува збор за „швајцарското сирење“ кое е направено од попрскани дупки, постојат неколку видови средно тврдо сирење кои наликуваат на сирењето Ементал, кое всушност потекнува од Ементал во Швајцарија. Но, зошто тој мора да има дупчиња?

Во далечната 1917 година, Вилијам Кларк детално објасни за што се работи. Имено, дупките во сирењето биле предизвикани од јаглерод диоксидот што го ослободуваат бактериите присутни во млекото. Теоријата на Кларк беше прифатена речиси 100 години – се додека студијата на Агроскоп, швајцарски земјоделски институт, не направи „дупка“ во неговата теорија.

Според истражувачите на „Agroscope“, дупките во сирењето всушност се предизвикани од ситни парчиња сено присутни во млекото. Кога сирењето се прави во амбари со помош на кофи, многу е веројатно дека честичките од сено ќе се најдат во млекото. Токму овие парчиња сено предизвикуваат слабост во структурата што овозможува формирање на гас и формирање на дупки.

„Разликата беше предизвикана од исчезнувањето на традиционалната „кофа“ што се користеше за време на молзењето на кравите“, рече портпаролот на Агроскоп Реџис Нифелер, додавајќи дека парчиња сено паднале во неа и на крајот ги предизвикале дупките.

Денес, во Швајцарија има многу помалку дупки отколку пред неколку години, бидејќи млекото од кое се прави сирење обично се вади со современи методи. Па нема повеќе сено!