Дали знаете зошто е добро да јадете мед со лук секое утро на празен стомак


Секое домаќинство има голема аптека со природни лекови кои често ги запоставуваме. Многу од зачините кои секојдневно ги користиме за готвење имаат неверојатни лековити својства.
Лукот и медот се сметаат за природни антибиотици. Тие две намирници во комбинација прават одличен природен лек во борбата против состојби како настинка, грип и други болести.

Сулфурните соединенија во лукот и хранливите материи во медот имаат антикоагулантно и тонично дејство на вените, спречувајќи тромбоза и проширени вени. Алицинот во лукот ја детоксицира крвта, го отстранува вишокот холестерол и ги регулира триглицеридите.

Најдоброто нешто е што можете да ја спакувате оваа смеса и да ја чувате долго време за да биде секогаш при рака. Се препорачува да го пробате ова седум дена по ред за да доживеете неверојатни резултати.

Органскиот или суров мед е преполн со антиоксиданси, ензими и минерали, вклучувајќи железо, цинк, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и селен. Полн е и со витамин Б6, тиамин, рибофлавин и ниацин. Органскиот мед е одличен и за варење. Витамините и минералите присутни во медот помагаат во намалување на нивото на холестерол и се одличен извор на енергија за телото и умот.

Лукот е нискокалоричен, но многу богат со хранливи материи. Содржи манган, витамин Б6, селен и растителни влакна. Тоа е природен засилувач на имунолошкиот систем кој помага во борбата против инфекциите.

За да извлечете најголема корист од лукот, секогаш треба да го користите суров, а неговото готвење ги намалува неговите хранливи својства.