Дали знаете како да препознаете мед што не е веќе за јадење?


Многумина веруваат дека медот е единствената храна која трае вечно. Речиси никој не се грижи дали ќе истече или ќе изгние, но вистината е малку посложена. Нема да се расипе за да содржи опасни бактерии во теглата, но медот може да покисел кога ќе се исцеди незрел и кога ќе има вишок вода во него. Ако се чува во недоволно затворени садови и влажни простории каде што ја апсорбира влагата, може да има и кисел вкус.

За да знаете дали медот ви се расипал, внимавајте на неговиот мирис и вкус, како и на изгледот, доколку на некој начин се променил. Пробајте капка мед. Ако вкусот е кисел, најверојатно вашиот мед е ферментиран и не е погоден за консумирање. Исто така, медот ќе почне да мириса поинаку бидејќи киселоста ќе се почувствува во самата арома.

Покрај тоа, на нејзината површина може да се појави бела пена. И конечно, текстурата на висококвалитетниот мед значително се менува кога ќе истече. Се формираат бели кристали, односно некакви непривлечни снегулки. Ако видите такви снегулки, не ризикувајте да јадете. Експертите велат дека може да се појават стомачни проблеми.

Сепак, медот во својата природна форма има многу малку влага. Многу малку бактерии и микроорганизми можат да преживеат во такви услови. Тој е природно кисел и има pH помеѓу 3 и 4,5, што е доволно за да „убие“ практично сè што би сакало да се смести во медот. Затоа медот не може така лесно да се расипе.