Дали седите или стоите додека јадете? Гастроентеролог ни објаснува како е поздраво


Експерт ги објасни предностите и недостатоците на двете варијанти.

Според гастроентерологот Пејтон Берукима, се случуваат неколку промени во варењето кога џвакаме и голтаме додека стоиме.

„Пред сè, кога стоиме и јадеме, крвта ќе се спушти до нашите нозе, едноставно поради гравитацијата, а тоа може да предизвика намален проток на крв во желудникот, каде што е потребен поради варењето. Како резултат на тоа, варењето може да не делува толку добро, за да може да доживеете надуеност и варење“, вели д-р Беруким, додавајќи дека сличен ефект има и ако се движите веднаш после јадење, бидејќи тогаш има побрзо варење и послаба апсорпција на хранливите материи.

Сепак, тоа, вели тој, не е нешто за што треба да се нервирате. Ако јадете стоејќи, веројатно побрзо ќе џвакате и голтате, што може да доведе до одредени последици.

Според д-р Беруким, колку побрзо јадете, толку се поголеми шансите да проголтате многу воздух, а тоа доведува до појава на гасови.

„Брзото и недоволно џвакање и голтање може да доведе до грчеви во стомакот, бидејќи во тој случај на желудникот му треба повеќе време да се разложи и да ја свари храната“, наведува тој.

Ако го имате овој проблем и не можете да најдете олеснување, вашиот лекар ве советува да седнете кога јадете наместо да стоите и да внимавате на симптомите.

Предностите се секако на страната на консумирање храна во седечка положба, но докторот предупредува дека е многу важно да не лежите веднаш штом ќе завршите со јадењето, бидејќи во тој случај доаѓа до зголемен притисок на стомакот и чувство на печење во грлото или устата.

„Во тоа сценарио, попаметно е да стоите додека јадете, бидејќи на тој начин можете да го намалите споменатиот притисок и последиците“, објаснува д-р Беруким.