Дали Меркел ќе ја спаси Европа?

ТИМОТИ ГАРТОН ЕШ

Германија мора да ја води Европа низ кризата со корона вирусот кога една членка на ЕУ се претвори во диктатура, а други се заглавени во долгови

 

„Европа ќе биде искована во кризи“, рече Жан Моне, еден од основачките татковци на Европската унија, „и ќе биде збир на решенија донесени за тие кризи“. Каква Европа ќе излезе од кризата со корона вирусот, ќе зависи од одговорите дадени на три теста.

Прво, унгарскиот тест: дали диктатура може да биде членка на ЕУ? Дури и пред оваа година, Виктор Орбан и неговата партија Фидес толку ја еродираа демократијата во Унгарија што земјата нема да се квалификува за прием во ЕУ ако сега е кандидат за членство. Тој сега ја користи пандемијата на корона вирусот како оправдување за преземање на моќни вонредни состојби за итни случаи, дозволувајќи му да владее со декрет за неограничен период. Унгарија – за време на овие овластувања – е диктатура. Моне исто така рече дека диктатура не може да биде членка на Европската заедница (која подоцна стана ЕУ). Денес, една е.

Санкциите што им се достапни на институциите на ЕУ се бавни и сложени, но постои една организација која сега може и треба да дејствува одлучувачки: Европската народна партија (ЕПП), исклучително влијателната централно-десничарска групација на која Фидес сè уште ефективно ѝприпаѓа. (Иако партијата е суспендирана од групата, европратениците на Фидес сè уште работат како дел од групата на ЕПП во Европскиот парламент.) ЕПП требаше да го исфрли Фидес многу одамна. Наместо тоа, таа водеше политика на примирување. Ако не ја избрка партијата на унгарскиот диктатор сега, таа ќе ги изгуби последните парчиња кредибилитет. Кога политичарите на ЕПП говорат убави говори за демократијата, владеењето на правото и европските вредности, младите Европејци ќе имаат големо оправдување во викањето: вие крајни лицемери!

Следно, италијанскиот тест. Дали има солидарност во срцето на Европа? Дали еврозоната ќе им овозможи на нејзините најтешко погодени земји-членки да се опорават? Минатиот месец гледавме со ужас како еден од најразвиените делови на нашиот континент, со една од најдобрите здравствени услуги, беше поразен од пандемијата. Кога Италија ќе излезе од оваа голгота ќе се соочи со огромен предизвик за економско закрепнување, хендикепиран од фактот дека веќе има едно од најтешките оптоварувања на националниот долг во еврозоната. Нејзината можност за позајмување на потребните големи суми ќе зависи од веродостојноста на взаемната поддршка во еврозоната.

Уште пред пандемијата, Италија премина од една од најеврофилните земји во ЕУ во една од најголемите евроскептици. Кризата ги влоши овие чувства. Во една анкета спроведена на почетокот од минатиот месец, 88 отсто од Италијанците изјавиле дека сметаат оти Европа не ја поддржува Италија, а неверојатни 67 отсто сметаат дека членството во ЕУ е без предности. Постои Европската унија без Велика Британија. Но нема Европска унија без Италија.

И, конечно, постои тест со кој се соочува Германија: може ли да го спаси денот? Дали конечно, централната сила на Европа ќе се соочи со логиката на монетарната унија од која има значителни придобивки? Германија даде најимпресивен национален одговор на пандемијата од која било демократија надвор од Азија. Нејзиното обезбедување на тестирање во големи размери, респиратори и кревети за интензивна нега ги покажува предностите на добрите јавни услуги и силната медицинска индустрија. Ангела Меркел имаше извонредно телевизиско обраќање на нацијата – предавање за демократија, солидарност и индивидуална одговорност, испорачано со мозокот на научник и срцето на ќерка на пастор. Само што недостасуваше едно. Зборот „Европа“ не беше спомнат.

Во меѓувреме, Германија покажа солидарност со своите силно притиснати европски соседи, испраќајќи пратки маски за лице во Ломбардија и превезувајќи критички болни италијански и француски пациенти во германските болници.

Германија може да ѝ помогне на Европа да го положи унгарскиот тест, не само затоа што христијанските демократи на Меркел се најмоќната партија во ЕПП. Сега тие сигурно мора да застанат за исклучување на Фидес. Сите кандидати што сакаат да ја наследат Меркел како лидер на христијанските демократи треба да бидат прашани што мислат за ова.

Сепак, во исполнувањето на италијанскиот тест, придонесот на Германија ќе биде пресуден. Како што рече еден неодамнешен наслов, иднината на Италија е во германски раце. Ако еврозоната – а со тоа и Европа – треба да го поврати економското здравје, италијанската влада и другите влади на Јужна Европа мора да можат да позајмуваат пари користејќи го финансиски кредибилитет на Германија и другите северноевропски држави. Во сувиот жаргон, ќе има „меѓусебна соработка на долговите“. Покрај Италија, Шпанија е најтешко погодена од кризата. Шпанскиот премиер, Педро Санчез, зборуваше за потребата Европа да изгради „воена економија“ и апелираше за нов интра-европски Маршалов план.

Седум водечки германски економисти строго образложуваат дека овој план за обнова треба да вклучува издавање на еден билион евра обврзници на заедницата, заеднички загарантирани од сите влади на еврозоната. За разлика од еврообврзниците дискутирани по финансиската криза, ова би биле нови пари, посветени на решавање на резултатите од катастрофата за која ниту една јужноевропска влада не би можела да биде одговорна. Да се запрашаме колку е најдобро дадена оваа поддршка, ќе нè одведе во акронимичните плевели на ЕЦБ, ЕИБ, ЕСМ, па дури и ЕФСМ (не прашувај). Но, основното прашање е едноставно: да се остават настрана сопствените фискални табуа („должничка сопирачка“, „црна нула“) за да се помогне, во склад со тоа што може да испадне близу еден билион евра; дали Германија да подготвена да направи поделба или ќе им помогне на другите земји во истот брод? Во случај на монетарна унија, „истиот брод“ не е само лабава метафора. Без оглед за кој пакет ќе се согласат европските лидери оваа недела, тој мора да биде голем и да изгледа дека е голем.

Водечкиот таблоид во Германија, Билд, неодамна објави отворено писмо до Италија со наслов „Ние сме со вас!“ Тој ја пофали Италија што донела „добра храна“ во Германија и заклучи: „ Ciao, Italia. Ќе се видиме повторно наскоро. Еве го еспресото, вино росо, без разлика дали е на одмор или во пицерија“. Интересна идеја за солидарност. Неколку дена порано, истиот весник објави текст со наслов „Што ќе стане со еврото? Меѓусебноста на долговите е загрозена“. Драг читателу на „Билд“, она што ѝ треба на Италија не е вашиот обичај за одморско еспресо во Тоскана, иако тоа би било несомнено шармантно, туку меѓусебност на долгот, како неопходна последица на европска монетарна унија од која ти, драг читателу на „Билд“, имаш одлична корист.

Има една личност во Европа која може да ги преземе и да ги брани неопходните акции: канцеларката Меркел. Минатата година, јас тврдев дека на Германија ѝ е потребна промена на владата, затоа што големата коалиција беше исцрпена и ги зајакнуваше политичките екстреми. Ова сега не е прашање, среде бура со јачина од 10. Наместо тоа, Меркел има неочекувана последна шанса да замине во историјата како главен архитект на посилна Европска унија. Бизмарк рече дека задача на еден политичар е да ги слушне чекорите на Бога што напредуваат низ историјата, а потоа да скокнеш и да се закачиш за неговите заслуги. Сега е токму тој момент.

(Тимот Гартон Еш е британски историчар, писател и коментатор. Тој е професор по европски студии на Универзитетот во Оксфорд)