Дали јајцата го креваат холестеролот: Смеете да ги јадете секој ден, но под еден услов
Дали јајцата го зголемуваат холестеролот во крвта? Дали се опасни за срцевите пациенти и пациентите? Еве колку парчиња можете да јадете дневно.
Јајцата се многу хранлива намирница и важен извор на протеини и антиоксиданси. Идеални се за секој кој сака да го зголеми внесот на протеини или да започне диета за да ги изгуби вишокот килограми.
Сепак, со години се водат дебати за потенцијалното влијание на јајцата врз здравјето на срцето, со оглед на процентот на холестерол во нив.
Едно големо јајце, со тежина од околу 50 g, содржи 186 mg холестерол. Содржи и околу 5 грама масти, од кои една третина е заситена. Многу се хранливи, благодарение на протеините од кои има 6гр, кои се делат на еднакви делови и во жолчката и во белката. Тие се богати со витамини А, Б6, Б12 и селен.
Количината на холестерол во храната препорачана од лекарите е околу 300 mg на ден. Тоа значи дека секој, па дури и срцевите и кардиоваскуларните пациенти, може да јаде по едно јајце на ден без никаков страв. Исто така, бидејќи холестеролот се наоѓа исклучиво во жолчката, белката можете да ја јадете без никакви грижи и ограничувања.
Мастите во исхраната можат да бидат опасни за нивото на холестерол во крвта, па затоа треба да внимавате и на начинот на кој се подготвуваат јајцата. Варените и пржените јајца се најдиететски, а омлетите се најопасни, особено ако се полни со калорични адитиви како сланина и полномасно сирење.
И истражувачите признаваат дека сè уште не се испитани сите врски помеѓу количината на јајца во исхраната и разни здравствени нарушувања. Потврдено е дека тие не влијаат на здравјето на срцето, но некои нови студии покажуваат дека, во поголеми количини, можат да бидат ризични за појава на дијабетес. Само количината на едно јајце дневно е потврдена како апсолутно безбедна дури и за срцеви пациенти, но комплетното мени најдобро е да го проверите кај вашиот лекар.