Дали имунитетот на стадото ќе го запре ширењето на корона вирусот?

Фотографија од електронски микроскоп покажува честички на вирусот Сарс-Ков-2 кои излегуваат од површината на клетките култивирани во лабораторија (Фото: АП)

Дури и да се постигне тоа, стратегијата би убила премногу луѓе, велат научниците

 

Како и самиот вирус Ковид-19, идејата за имунитет на стадо се врати во јавниот живот, потисната со месеци. Првично се ширеше како начин да се задржи пандемијата – дозволувајќи да се појават доволен број инфекции и така да се намали бројот на неимуни потенцијални домаќини за вирусот. Болеста тогаш ќе престане да се шири, се тврдеше.

Ова размислување брзо падна во немилост кога истражувачите го истакнаа големиот број жртви што би се случиле пред да се постигне имунитет на стадо. Како и да е, идејата сега се врати и повторно се најде на насловните страници.

Според потписниците на „Големата декларација за Барингтон“, објавена минатата недела, сега е време да се отстранат ограничувањата за блокирање на поголемиот дел од општеството и да му се овозможи на населението да продолжи со своите животи, додека сѐ уште ги штити ранливите и старите лица. Имунитетот на стадото ќе се изгради и наскоро злото на Ковид-19 ќе исчезне.

Тоа е примамлив аргумент. Но, дали имунитетот на стадото е навистина лек, чие време е дојдено? Може ли тоа да го тргне проклетството на ковид од светот? Многу научници од Велика Британија советуваат претпазливост.

Како што истакнуваат, само 8 проценти или повеќе од британското население е заразено со вирусот Ковид-19. „За да стигнеме до имунитетот на стадото, ќе треба да достигнеме околу 70 отсто“, вели сер Роберт Лехлер, претседател на Академијата за медицински науки. „Не само што сме на огромна далечина од ова, туку сега знаеме дека имунитетот кон Ковид-19 се намалува со текот на времето и дека луѓето можат повторно да се инфицираат со вирусот“.

Од оваа причина, научниците тврдат дека е малку веројатно дека имунитетот на стадото може да се одржи без вакцина или редовна реинфекција. Уште повеќе, ако се направат обиди да се постигне имунитет на стадото со укинување на ограничувањата за заклучување, ќе има огромно зголемување на смртни случаи, главно кај старите и ранливите категории. Услугите на јавното здравство ќе бидат презаситени, додека големиот број на случаи со „долг ковид“ ќе имаат долгорочни последици дури и за оние кои страдаат само од лесни почетни симптоми.

Научниците укажуваат и на примерот на Манаус во Бразил. Градот претрпе поразителен бран случаи на Ковид-19, во кој загинаа повеќе од 3.000 луѓе на почетокот на оваа година. Потоа, нивото на вирусот се намали и беа изнесени тврдења дека градот постигнал имунитет на стадо. Сепак, случаите сега повторно почнаа да се зголемуваат во Манаус, што укажува на тоа дека градот не успеал да постигне имунитет на стадо и покрај големиот број жртви. (Обзервер)