Дали гумите за џвакање се добри за здравјето? Откриено како делува на желудникот и забите


Доколку сте голем љубител на гума за џвакање, тогаш би било добро да ги дознаете сите нејзини предности и недостатоци во продолжение!

Без разлика дали припаѓате на екстремни љубители на гуми за џвакање, без кои „не можете да живеете“ или понекогаш необавезно да ја земате, важно е да знаете кои се нејзините предности и недостатоци. Во античко време, луѓето џвакале смола, лисја, восок, кора од дрвја. Ги користеле за задоволство, лековити својства, но и против глад и жед. Кога Финли, стоматолог од Охајо, регистрирал гума за џвакање во 1869 година, веројатно не можел да замисли како тоа ќе ја промени историјата на човештвото и вкусот.

Во првата фаза од развојот на гумата за џвакање, таа вклучувала пепсин, кој го подобрува варењето, но во 50-тите години на минатиот век, наместо шеќер, беа додадени засладувачи кои се рекламираа како средство за слабеење. Денес некои не можат без гума за џвакање, а прашање е дали е безбедна или опасна по здравјето?

Гуми за џвакање „возрасни“ денес главно не содржат шеќер, додека оние што се за деца сè уште го содржат. Шеќерот е заменет со засладувачи сорбитол, манитол, малтитол. Инаку, содржи и ксилитол, кој успешно делува против кариес, што е научно докажано, додека манитолот го неутрализира дејството на киселините кои се ослободуваат од храната. Гуми за џвакање без шеќер ги убиваат бактериите и штитат од кариес и гингивитис со лачење дополнителна плунка која ги измива киселините и остатоците од храната.

Џвакањето го забрзува пулсот и го зголемува протокот на крв и нивото на кислород во мозокот. На тој начин се будиме, размислуваме побрзо и подобро. Меѓутоа, доколку сепак сакате детска гума за џвакање, запомнете дека тие содржат шеќер, за со долготрајна и постојана употреба да има минимални, но доволни шанси за појава на кариес. Гума за џвакање го освежува здивот, односно го убива мирисот. Идеално е да се зема помеѓу оброци, но не треба да се заменува со оброци бидејќи нема да го угаси гладот ​​што го чувствувате.

За време на џвакањето, ги тренираме мускулите на вилицата, се подобрува циркулацијата на крвта, што може да заштити од пародонтална болест. Експертите истакнуваат дека е важно да се џвака на различни страни. Зголемената саливација (плункување) за време на процесот на џвакање ја стимулира моторната функција на цревата, желудникот почнува активно да произведува различни ензими. Гума за џвакање во умерени количини помага во подобрување на варењето и метаболизмот.

Сепак, прекумерното производство на гастричен сок е опасно за луѓето кои имаат болести на дигестивниот систем и не треба да земате гума за џвакање на празен стомак.

Се верува дека џвакањето го намалува стресот и помага да се привлече вниманието кон негативните мисли. Бројни студии покажаа дека гума за џвакање им помага на луѓето да се справат со зависноста од никотин и неконтролиран апетит. Зависноста од гума за џвакање е можна ако човек ја џвака секој пат за време на стресна ситуација.

Така, една гума за џвакање без шеќер може да отстрани околу милион бактерии од усната шуплина, што е 10 отсто од вкупната популација на микроорганизми во плунката и може да се спореди со ефикасноста на забен конец, студија спроведена на Универзитетот во Гронинген. во Холандија покажа.